Zes vragen aan Gerard van den IJssel

30 maart 2018

Deze week stelden we zes vragen aan Gerard van den IJssel, programmeur bij Bevrijdingsfestival Den Haag. Lees meer over Gerards werk, zijn eerste concert en welke muziek een zeer gevoelige snaar bij hem raakt. 

Wie ben je? 
Mijn naam is Gerard van den IJssel. Ik ben stationmanager van de Haagse omroep Den Haag FM, waar ik fulltime werk. Ik ben daar ruim 25 jaar geleden begonnen als presentator en heb jarenlang een radioprogramma over Haagse muziek gepresenteerd. Vanuit dat programma ben ik via de populaire website Haagspoppodium.nl, eigen concertavonden en kleine festivals de evenementenbranche ingerold. In 2004 is daarvoor de R.G. Ruijs Stichting opgericht, met Robert-Jan Rueb als partner in crime. Elf jaar geleden zijn we door de gemeente Den Haag gevraagd om een Bevrijdingsfestival in Den Haag op te zetten. Sinds 2011 zijn we aangesloten bij het Nationaal Comité 4 en 5 mei en landt de helikopter met de Ambassadeur van de Vrijheid ook bij ons. Inmiddels is ons festival zo groot geworden dat we zijn uitgeweken naar het Malieveld. Bij het festival ben ik vooral verantwoordelijk voor fondsenwerving, relatiemanagement, programmering en publiciteit.

Wat was het eerste live concert/show waar je ooit naartoe ging? 
De Gevestigde Orde. Dit was in 1983 een project van Stichting Popmuziek Nederland waarbij ze een tournee organiseerde met een circustent. In die tent trad een gelegenheidsgroep op. Die band bestond uit Doe Maar met vijfde man Joost Belinfante, samen met Bram Vermeulen en de Toekomst, maar zonder Henny Vrienten die geveld was door ziekte. Ik was zestien en vond het prachtig!

Waar ben je als programmeur van Bevrijdingsfestival Den Haag tot nu toe het meest trots op?
Het lukt ons om zowel de jeugd te bereiken met dit jaar bijvoorbeeld populaire hiphopacts als Josylvio en SBMG, als een wat ouder publiek met acts als Di-rect, Candy Dulfer en Milly Vanilli. Maar het meest trots ben ik dat we van het festival als officiële viering van Bevrijdingsdag echt een inhoudelijk evenement hebben weten te maken, waarbij onze bezoekers op allerlei manieren worden uitgedaagd om na te denken over thema's als vrede, vrijheid, democratie en de rechtstaat. Het festival past daardoor perfect bij Den Haag als stad van Recht & Vrede.

Wie zou je ooit nog willen programmeren en/of wat is je gedroomde line-up?
Ik loop al jaren achter Chef'Special aan. Elke keer als we denken een toereikend budget te hebben, is de band weer iets duurder geworden. Heel jammer.

Als je geen programmeur zou zijn, wat had je vermoedelijk dan gedaan?
Wat ik nu al doe. Radio maken en leiding geven aan de leukste lokale omroep van Nederland!

Guilty pleasures bestaan volgens ons niet. Maar, voor welke ‘onverwachte muziek’ mag je ’s nachts worden wakker gemaakt? 
Ik ben een hele grote Prince-fan. Maar hou ook heel erg van acts als Eels, Typhoon, Doe Maar, Emilíana Torrini en Michael Franti. Mijn guilty pleasure, als in een muziekvoorkeur die men niet van mij verwacht, is Arabische muziek en dan met name rai uit Algerije. Dat raakt een zeer gevoelige snaar bij mij.