Evenementen pleiten voor maatwerk beleid plastic bekers

21 juni 2019

Op verzoek van onze leden hebben we als VNPF samen met VVEM een handreiking aan gemeenten opgesteld voor het maken van beleid voor plastic bekers op evenementen. Aanleiding was dat sommige gemeenten het gebruik van hardcups (harde plastic bekers) als norm zien en verplicht willen stellen voor alle evenementen. Deze bekers zijn echter niet voor ieder evenement een geschikte oplossing. VVEM en VNPF pleiten daarom voor maatwerk.

De door VVEM en VNPF opgestelde handreiking geeft een overzicht van de wetgeving die er is op dit gebied, geeft meer achtergrondinformatie en biedt organiserende en vergunningsverstrekkende partijen handvatten bij het nadenken over en vormgeven van beleid voor plastic bekers. De handreiking is hier [link invoegen] te downloaden.

Maatwerk van belang

De geschiktheid van een hardcup als alternatief voor de zachte plastic beker is erg afhankelijk van de locatie, het type evenement en diverse andere omstandigheden. Dit maakt dat de hardcup voor lang niet alle organisatoren het meest duurzame, veilige en beste alternatief is. Het apart inzamelen en recyclen van eenmalig gebruikte drinkbekers en/of het inzetten van recyclaat en hernieuwbare grondstoffen zoals PLA is in veel gevallen een beter passende oplossing. Anders dan soms wordt gedacht, bestaat er ook geen landelijke of Europese regelgeving die het gebruik van een hardcup voorschrijft.

Onvoldoende oog voor goede alternatieven

De twee landelijke verenigingen VVEM en VNPF en de organisatoren die ze vertegenwoordigen vinden duurzaamheid belangrijk. Het gebruik van verschillende disposable plastics op festivals en evenementen is een zeer zichtbaar onderdeel van de discussie rondom dit thema. Veel evenementen, festivals en poppodia zijn ook al geruime tijd bezig met het terugdringen van plasticgebruik en de inzet van alternatieven voor met name plastic bekers. Hierbij lopen zij soms tegen lokale regelgeving of beleid aan. Binnen een aantal gemeenten wordt momenteel beleid gemaakt waarin de hardcup als norm wordt gehanteerd voor plastic bekers. Volgens VVEM en VNPF is er hierdoor onvoldoende oog voor goede alternatieven.

De handreiking is hier te downloaden.