Deze website maakt gebruik van cookies.

Zes vragen aan Vincent Kruger

01-06-2017 | Bron: Foto door Quentin Rademaker

Deze week stelden we zes vragen aan Vincent Kruger, programmeur bij de Flux in Zaandam. Lees meer over Vincent’s werk, zijn 25-koppige salsa bigband ervaring, zijn droom line-up voor de Zaankanters en voor welke muziek je hem ’s nachts wakker mag maken.

Wie ben je?
Ik ben Vincent Kruger, algeheel coördinator bij Podium de Flux in Zaandam. Mijn opdracht bevat binnen deze regio een vrij omvangrijk takenpakket. Naast dat ik hier de programma’s samenstel, ben ik ook verantwoordelijk voor de gehele bedrijfsvoering. Verder ben ik diegene die de transitie van het poppodium naar het nieuw te bouwen cultuurhuis mag begeleiden. Momenteel zijn we een podium gesitueerd op een gedoogplek en we organiseren 'Flux op locatie' concerten door de stad.

Wat was het eerste live concert waar je ooit naartoe ging?
Oef dat is heel lang geleden. Mijn vader nam mij ooit mee naar het legendarische De Kroeg aan de Lijnbaansgracht te Amsterdam. Daar trad in een veel te klein zaaltje een 25-koppige salsa bigband op onder leiding van de koning der Cubaanse Mambo-muziek: Machito. Stel je voor een heel orkest compleet met 4 zangers en een 4 koppige ritmesectie tegen een achterwandje 'geplakt' op een plek waar nog geen 50 man in kunnen. Dat moet wel impact geven op een klein joch. Dat orkest bruiste, groovede, spetterde en overdonderde. Toen wist ik gelijk dat ik de rest van mijn leven deel van de muziek wou uitmaken.

Waar ben je als programmeur van De Flux tot nu toe het meest trots op?
Ik ben ongelofelijk trots op het gegeven dat wij met een hardwerkend team van hele enthousiaste mensen en zeer betrokken vrijwilligers in een relatief korte tijd de popcultuur in de Zaanstreek weer op de kaart hebben weten te zetten. We hebben hier naast noodzakelijke aandacht voor het regio-talent al veel gevestigde namen met groot succes zien optreden. Dit in het momenteel, volgens publiek en muzikanten, kleine zeer gezellige podium. Bovendien zijn onze 'Flux op locatie' concerten inmiddels een statement.

Wie zou je ooit nog willen programmeren en/of wat is je gedroomde line-up?
Deze vraag zou ik zelf het liefst aan de Zaankanters zelf willen stellen. Want ik laat dan liever een collectieve droom uitkomen. Alleen ik denk dat je dan een behoorlijke lijst met namen gaat krijgen. We hebben hier gelukkig al heel wat wensen in vervulling zien gaan. Maar een shoot: De Staat, Typhoon, Barry Hays Flying V en voor de echte jonkies Teske hebben we nog niet gehad. Ik denk dat dit op dit moment de beste Zaanse keuze zou zijn. Ok, persoonlijk: ik luister veel in de auto naar Miles Mosley. Spetterende voor de hand liggende Rock/Soul. Weinig op af te dingen. Die gast heeft een geweldige stem en speelt fantastisch contrabas.

Als je geen programmeur zou zijn, wat had je vermoedelijk dan gedaan?
Ik ben geboren met muziek en zal doodgaan met muziek. Dus iets met muziek? Misschien was ik wel professioneel gitarist gebleven of instrumentenbouwer. Ik vind werken met hout erg leuk namelijk. Ach wie weet?

Guilty pleasures bestaan volgens ons niet. Maar, voor welke ‘onverwachte muziek’ mag je ’s nachts worden wakker gemaakt, die men wellicht niet 1-2-3 bij jou verwacht?
Ik ben een alleseter in muziek als het over mijn persoonlijke smaak gaat. Zolang de inhoud als beat, tekst en compositie klopt. Daarnaast gaat het ook om het moment en de gemoedstoestand waar ik in zit. Je kan me wakker maken voor onverwacht niet voor de hand liggende dingen. Vooral cross-overs doen het bij mij goed. Denk hierbij aan Funk uit Congo of Jazz uit Jamaica. Laatst in Brighton zag ik een Metalcore band uit Zuid Korea. Erg vermakelijk allemaal. Onderschat trouwens niet de producties van onze eigen Nederlandse Opera. Een heel ander genre. Maar het is echt een beleving.


Klik hier om de verhalen van de andere programmeurs te lezen in de rubriek "Zes vragen aan...".