Deze website maakt gebruik van cookies.

Zes vragen aan Marijn de Valk

16-03-2017

Deze week stelden we zes vragen aan de bandprogammeur van LuxorLive, Marijn de Valk. Lees wat Marijn naast programmeren nog meer doet, van wie hij als puber fan was en wie hij ooit nog zou willen programmeren.

Wie ben je?
Ik ben Marijn de Valk, 31 jaar en bandprogrammeur bij Luxor Live. In die hoedanigheid ben ik ook betrokken als programmeur bij een aantal festivals in Arnhem zoals Hoogte80, Park Open, Koningspop, De Luie Hond en Ruimtekoers. Hiervoor heb ik acht jaar als verkoper gewerkt bij platenzaak Kroese in Arnhem en Nijmegen, ook ben ik nog steeds actief voor het eigen platenlabel Kroese Records dat daar destijds is opgezet. Daarnaast maak ik muziek: ik ben heel vroeger ooit begonnen als rocker in de band die nu als Navarone volle zalen trekt maar maak tegenwoordig Franse chansons met La Très Illustre Compagnie du Chat Noir en lo-fi Nederlandstalige singer-songwriterliedjes als Marinus G. de Valk. Ik besteed veel tijd aan het adviseren en helpen van bands, wat nu dreigt te resulteren in mijn eigen booking agency.

Wat was het eerste live concert waar je ooit naar toe ging?
K’s Choice, waar ik als dertienjarige puber helemaal fan van was. Ik heb zelfs een girlie gekocht omdat de gewone t-shirts op waren. Ze speelden in de Vereeniging in Nijmegen.

Waar ben je als programmeur van LuxorLive tot nu toe het meest trots op?
Ik denk toch op het feit dat we met ons podium de lokale muziekscene echt weten te bereiken, te ondersteunen en te motiveren. Met als hoogtepunt Donnerwetter Day op 11 maart jl., waarbij zowel in het publiek als op het podium de volledige Arnhemse scene aanwezig was. We hebben zoveel moois in deze stad, het wordt tijd dat we dat met elkaar erkennen en ook aan de rest van het land gaan laten zien.

Wie zou je ooit nog willen programmeren en/of wat is je gedroomde line-up?
Pfoeh. Dat verschilt wat mij betreft altijd per album, er zijn maar weinig artiesten die ik onvoorwaardelijk levenslang en continu goed vind. Realistisch gezien zou ik heel graag Ane Brun, Pokey LaFarge en Alex Roeka een keer ontvangen. Dat zijn persoonlijke helden van me en dat maakt het altijd wat specialer. Ik ben heel blij dat we Courtney Marie Andrews hadden in maart, die heeft wel één van de mooiste albums van het jaar tot nu toe gemaakt wat mij betreft. Hetzelfde geldt voor Baptiste W. Hamon, van wie we zijn eerste Nederlandse clubshow ooit mogen hosten in april.

Als je geen programmeur zou zijn, wat had je vermoedelijk dan gedaan?
Dat maakt me eerlijk gezegd weinig uit, het zou iets doodnormaals zijn waarschijnlijk. Ik zou er geen enkel probleem mee hebben om als vakkenvuller in een supermarkt te werken. Een 9-to-5-job biedt juist ook weer kansen om meer tijd te stoppen in het maken van muziek. Mijn werk hoeft niet per se en één op één match te zijn met mijn persoonlijkheid.

Guilty pleasures bestaan volgens ons niet. Maar, voor welke ‘onverwachte muziek’ mag je ’s nachts worden wakker gemaakt? 
Dat is een lange lijst. Ik hou ontzettend van dingen die afwijken en anders zijn dan de norm. Weinig credible indiebands als ik in de auto zit, maar bijvoorbeeld wel RadioNL als we naar een optreden rijden. Ik vind Arie Ribbens tamelijk briljant, maar geniet net zo veel van Deutschrap, white trash country en nineties boybands.

Klik hier om de verhalen van de andere programmeurs te lezen in de rubriek "Zes vragen aan...".