Deze website maakt gebruik van cookies.

Zes vragen aan Camiel le Rutte

01-12-2016

Deze week stelden we de zes vragen aan een van de genomineerden voor de IJzeren Podiumdieren 2016: Camiel le Rutte. Lees o.a. waar Camiel verantwoordelijk voor is bij de Melkweg, wat het eerste dance event was waar hij naar toe ging en naar welke 'onverwachte' muziek Camiel luistert.

Wie ben je?
Camiel le Rutte, 32 jaar, ik kom uit Deventer en ben woonachtig in Amsterdam. Sinds April 2012 programmeur bij de Melkweg, samen met John van Luyn en Anna Veenstra verantwoordelijk voor het muziekprogramma. Binnen het muziekprogramma richt ik mij voornamelijk op elektronische, hiphop en rnb shows en soms ook nog wat pop. Ook ben ik verantwoordelijk voor de meeste inhoudelijke dansnachten, de clubnacht Encore, Encore Festival en de gehele ADE programmering waaronder ook ADE LIVE. Naast de Melkweg help ik Paaspop (Roxy tent), We Are Electric Festival en Lowlands (Desperados tent) een beetje met programmeren. Ook organiseer ik samen met 3 vrienden al meer dan 10 jaar feestjes in Het Burgerweeshuis onder de naam DeventerDubSessions.

Wat was het eerste live concert/dance event waar je ooit naartoe ging? 
Dat was Indacity in het Burgerweeshuis in Deventer, een dance event wat ik via het cultuureducatieproject Do It!, samen met Mano Scherpbier (toen stagaire Do it! bij het Burgrweeshuis, nu al jaren directeur bij het Burgerweeshuis en ook genomineerd voor beste directeur), heb mogen bedenken en organiseren. Met onder andere Orlando Voorn, Lady Aida en Dj José op de line up. Ik was 15 jaar en kon nergens echt techno en house horen omdat ik nergens naar binnen kon i.v.m. mijn leeftijd. Hierdoor ontstond onder begeleiding van Mano het idee van Indacity. Mooie ervaring natuurlijk en ik kan wel zeggen dat dit voor mij de basis heeft gelegd voor mijn liefde voor poppodia, het organiseren en bezoeken van dance events en liveshows.

Waar ben je als programmeur tot nu toe het meest trots op?
Encore, de wekelijkse hiphop en rnb clubnacht op zaterdagnacht in de Melkweg, Max en OZ. Encore is uitgegroeid tot de populairste en drukste wekelijkse clubnacht van Amsterdam met 1250 tot 1600 bezoekers per week. Om deze avond samen met DJ Waxfiend en DJ Prime neer te kunnen zetten was en is hard werken maar geeft veel voldoening. Ook nu we al drie jaar lang in augustus op de NDSM-werf een mooi en goedlopend festival organiseren, waar ruim 13.000 bezoekers op afkomen! Daarnaast een uitverkochte tour vorig jaar langs 6 podia en dit jaar langs 12 podia!

Wie zou je ooit nog willen programmeren en/of wat is je gedroomde programma?
Ik heb niet echt een programma voor ogen wat een droom is. Ik zou heel graag de goede vibe waar we momenteel met het Melkweg programma inzitten doorzetten. Mooie hiphop en rnb shows blijven boeken, Encore Festival laten groeien naar 15.000 man en weer gaan werken aan een mooi en goed ADE programma waar ADE LIVE een nog belangrijkere plek in zal nemen.

Als je geen programmeur zou zijn, wat had je vermoedelijk dan gedaan?
Dan had ik waarschijnlijk een beleidsmatige functie in de sportwereld gehad, ik heb tenslotte toch Sport, Gezondheid en Management gestudeerd. Maar ik kan mij dit niet meer zo goed voorstellen.

Guilty pleasures bestaan volgens ons niet, maar voor welke ‘onverwachte muziek’ mag je ’s nachts wakker worden gemaakt, en dan muziek die men wellicht niet 1-2-3 bij jou verwacht? 
Ik heb een zwak voor de mega popsterren van deze tijd en ben daarom groot fan van Justin Bieber, Taylor Swift, Beyonce en Justin Timberlake. Ik luister best veel Andre Hazes, volg ik alle Nederlandstalige Hiphop (van Jayh tot ANBU Nevlo tot Donnie tot Lil Kleine) en heb ik een voorliefde voor poppy zangeressen als Tove Lo, Ella Henderson, Jessie Ware, Ella Eyre, Zara Larsson, Astrid S, Anne -Marie, Sia, Alessia Cara etc. Daarnaast ga ik nog steeds erg goed op de Tiesto cd series ‘In Search of Sunrise’ en ‘Magik 1 t/m 7’. Maar is dit allemaal onverwacht? Ik weet het niet, ijzersterk is het allemaal wel!

Klik hier om de verhalen van de andere programmeurs te lezen in de rubriek "Zes vragen aan...".