Steunpakketten houden na september definitief op

30 augustus 2021

Het kabinet zet een streep door de generieke en specifieke coronasteun, maar houdt nog wel een vinger aan de pols bij een paar sectoren en zelfstandigen.

Dat maken ministers Koolmees (Sociale Zaken), Blok (Economische Zaken) en Hoekstra (Financiën) volgens ingewijden maandagmiddag 30 augustus bekend.

1,5 Meter eraf 20 september
Het kabinet was voor de zomer al van plan om een einde te maken aan de algemene steun in het najaar, nu de meeste coronabeperkingen zijn opgeheven en de economie weer snel opbloeit. Bovendien hoopt het kabinet vanaf 20 september verder te versoepelen en onder meer de 1,5 meter afstand los te laten.

Er komt na ongeveer anderhalf jaar een einde aan de tientallen miljarden kostende compensatie voor loonkosten, vaste lasten en zelfstandigen.

Nachtleven, evenementen/festivals en toerisme
Het kabinet werkt nog wel aan steun voor specifieke sectoren, die nog altijd getroffen zijn door de coronacrisis. Dat gaat bijvoorbeeld om het nachtleven, toerisme en evenementen. Volgens bronnen wordt er gekeken naar kapitaalsteun of een vorm van compensatie voor vaste lasten.

Daarnaast werkt het kabinet aan een zachte landing voor zelfstandigen. Zij konden tijdens de coronacrisis via de Tozo bijstand krijgen. Die valt met het beëindigen van de steunpakketten weg, ter vervanging vormt het kabinet tijdelijk de reguliere bijstand voor zelfstandigen (Bbz) om.

Daardoor krijgen zelfstandigen de mogelijkheid achteraf bijstand te vragen, vervalt de vermogenstoets en wordt het mogelijk om maandelijks de hoogte van de bijstand vast te stellen. In feite werkt de Bbz daarmee tot het einde van het jaar op dezelfde manier als de Tozo. Het kabinet verwacht namelijk nog wel een flinke bijstandsvraag onder zelfstandigen en hoopt die zo op te vangen.

Tegenvaller.
In de cultuursector wordt dit gezien als een flinke probleem. Zie ook eerdere berichtgeving.