RRKC adviseert over een inclusievere cultuursector

21 mei 2019

De Rotterdamse Raad voor Kunst en Cultuur (RRKC) adviseert de gemeente, de cultuursector en individuele instellingen om werk te maken van inclusiviteit. In het rapport ‘De stad is meervoud’ beschrijft de adviesraad welke kansen dat biedt voor de sector en de stad. 

In een schriftelijke reactie laat wethouder Kasmi weten de aanbevelingen over te nemen in de Uitgangspuntennota en de komende jaren in te zetten op een inclusiviteitspact en kennisuitwisseling van instellingen onderling.

Wat is er nodig voor een cultuursector die past bij het Rotterdam van nu?

Rotterdam is een jonge stad met 170 nationaliteiten. Maar de cultuursector is nog te weinig een afspiegeling van de Rotterdamse bevolking. De RRKC constateert dat er een kloof is tussen de gesubsidieerde instellingen die grotendeels eurocentrisch en traditioneel zijn, en het informele veld dat van nature cultureel diverser en inclusiever is. Tussen deze twee circuits is weinig uitwisseling en doorstroom. Juist de combinatie van die twee werelden is de kracht van Rotterdam.

Een inclusieve cultuursector maakt de stad aantrekkelijker voor bedrijven en nieuwe inwoners. Culturele instellingen die meer inclusief werken vergroten hun publieksbereik en daarmee de eigen inkomsten. In een meer inclusieve cultuursector kan nieuw talent zich beter ontwikkelen en een praktijk opbouwen in Rotterdam.

Lees hier meer.