Deze website maakt gebruik van cookies.

Podiumkunstenveld doet Bussemaker tegenvoorstel

16-09-2014 | Bron: VNPF/VSCD

VNPF, NAPK, VSCD en een groot aantal theaters, podia, opleidingen, producenten, festivals, gezelschappen, ensembles, groepen, makers, kunstenaars, regisseurs, muzikanten, schrijvers en bemiddelaars reageren vandaag in een brief aan minister Bussemaker. Minister Bussemaker wil 8 miljoen euro extra investeren in talentontwikkeling. Hier zijn we natuurlijk blij mee, maar niet met de manier waarop de minister dit geld wil inzetten. We doen in de brief een tegenvoorstel hoe het extra budget voor talentontwikkeling beter besteed kan worden.  

De brief 'Talentontwikkeling in de podiumkunsten kan beter!' is een reactie op de kamerbrief 'Ruimte voor talent in het Cultuurbeleid' van 29 augustus. Hierin stelt de minister voor makers ´een rugzak´van 9.000 euro te geven (maximaal 2 jaar) en een coach die niet zelf gekozen is maar als intendant functioneert. 

In het tegenvoorstel staat dat het met extra budget een nieuwe ontwikkelingsregeling te creeeren voor aanvragen tot 40.000 euro, ondergebracht bij Fonds Podiumkunsten of een ander fonds of uitvoerder die de regeling innovatief kan uitvoeren. Om een redelijk aantal jonge kunstenaars deel te laten nemen aan deze regeling, maar ook om te waarborgen dat er adequaat gewerkt kan worden, menen we dat het maximaal aan te vragen budget ca. € 40.000 moet zijn. 

Verder stellen we voor dat elk initiatief dat in dit kader subsidie aanvraagt, dit enkel kan doen met een partner. Deze partner is een theater- of popfestival, een producerende organisatie (productiehuis), een gezelschap, een schouwburg, een theater of een poppodium. 
Maar het kan ook bestaan uit een interdisciplinair samenwerkingsverband van verschillende partners, eventueel met partners uit andere domeinen.

Deze partner kan als coach functioneren of als bemiddelaar optreden en de kunstenaar in contact met zijn netwerk brengen. Hij verwijst het talent door naar de beste persoon die het talent op de juiste maat en in de gewenste schaal begeleidt.

Het is nog niet bekend wanneer de stemming voor het voorstel van minister Bussemaker is gepland.