Deze website maakt gebruik van cookies.

Ook jongeren willen luxe op festivals

21-12-2016 | Bron: entertainmentbusiness.nl

Zelf je tent opzetten op een festival: het is tegenwoordig al bijna ouderwets. Niet alleen oudere festivalgangers stellen prijs op wat meer comfort, ook steeds meer jongeren slepen liever niet met tent en luchtbed. Luxe festivalaccommodaties schieten dan ook als paddenstoelen uit de grond, en het einde van de groei is nog lang niet in zicht.

Zestigers op muziekfestivals: tot een paar jaar geleden was het nog een zeldzaamheid, maar anno 2016 kijkt niemand er meer van op. Nederland kent een respectabele festivaltraditie en bezoekers groeien met de evenementen mee. Wie alle edities van Lowlands heeft meegemaakt, is waarschijnlijk ruim over de veertig. En Pinkpopveteranen die ook de editie van 2017 niet willen missen, nemen net zo makkelijk de kleinkinderen mee.

De verbreding van het festivalpubliek heeft ook een grotere variatie in accommodaties voor overnachting tot gevolg. Oudere bezoekers zijn immers meer op comfort gesteld en hebben bovendien vaak meer geld te besteden waarmee ze wat luxer kunnen overnachten. Na drie dagen festival gewoon weer fit op het werk verschijnen en niet nog een roes hoeven uitslapen, is tenslotte ook wat waard.

Daar komt bij dat ook jongere festival-bezoekers steeds vaker interesse hebben in een bungalow of een tent die al op zijn plek staat, al dan niet inclusief matras en beddengoed. In plaats van een vakantie aan het strand kiezen zij ervoor een aantal festivals af te lopen, binnen Nederland of in het Verenigd Koninkrijk, Denemarken of een van de Oostbloklanden.

Randverschijnselen
De verschillende mogelijkheden voor overnachtingen passen bovendien in de trend dat festivals zich in toenemende mate willen onderscheiden. De randzaken zijn voor veel bezoekers minstens zo belangrijk als het muziekprogramma. Met een persoonlijkere benadering valt nog altijd goed te scoren in de steeds vollere festivalmarkt. Een markt die overigens niet beperkt blijft tot entertainment: zakelijke congressen in de vorm van festivals lijken een nieuwe trend. Op een podium kun je immers ook een interessante spreker neerzetten, en in kleinere tenten kunnen workshops of trainingen worden gegeven. Het vrije festivalgevoel werkt ook in de zakenwereld, maar dat geldt niet voor het slepen met tenten en slaapzakken.

Nederland maakt een inhaalslag
Hoewel ‘glamping’ (glamoureus kamperen) in het buitenland al langer gewoon is, maakt Nederland een aardige inhaalslag. Opvallend genoeg doen verschillende Nederlandse aanbieders van tijdelijke accommodaties ook over de grenzen uitstekende zaken.

Het aanbod aan dit soort accommodaties wordt steeds breder. Op bijna alle festivals kunnen bezoekers inmiddels wel terecht voor tenten die al zijn opgezet en waarbij optioneel een matras en linnengoed verkrijgbaar zijn. Luxe bungalowtenten waar je rechtop in kunt staan en die zijn voorzien van elektriciteit zijn ideaal voor gezinnen die collectief voor de festivalbeleving gaan.

Sterk in opkomst zijn de tenten voor groepen van acht tot twintig man. “We zien dat ook jongere festivalbezoekers steeds meer behoefte hebben aan het gemak van een kant-en-klare tent met beddengoed”, zegt Maria Jongenelis, een van de eigenaren van Kapitent. “Dat ze dan met achttien man in een tent moeten slapen, vinden ze geen enkel probleem. Wanneer de kosten met je vrienden deelt, zijn ook luxere voorzieningen best betaalbaar.”

Kan het nog wat luxer? Jazeker, op festivals als Best Kept Secret of Solar kan het Nederlandse bedrijf Flexotels binnen vijf minuten een uitklapbare hotelkamer opbouwen. De nieuwste exemplaren worden niet alleen geleverd met boxspringbedden, elektriciteit en handdoeken, maar zijn zelfs voorzien van een douche, toilet en wastafel.

Op het terrein blijven
Wie erachter wil komen hoe het er over een paar jaar bij ons aan toe zal gaan, hoeft niet zo ver over de grens te kijken. Volgens Serge de Vries van Festipi loopt het Verenigd Koninkrijk zo’n tien jaar op ons voor. Op Glastonbury kunnen bezoekers bijvoorbeeld niet alleen terecht in van alle gemakken voorziene tipitenten, er is (buiten het officiële festivalterrein) zelfs een speciaal terrein met onder meer uiterst luxe tenten met kingsize bedden en sanitair, een apart restaurant met cocktailbar en een 24-uurs-wasserij en taxi’s van en naar het festival-terrein. Te boeken vanaf ruim 8000 pond voor twee personen voor vijf nachten, inclusief festivaltickets. En van festivalcampings met eigen zwembad en zelfs complete wellnessdorpen kijken ze in ons omringende landen ook al niet meer op.

Krijgen we dat ook in Nederland? Het begin is er. Sinds 2013 kun je op de Zwarte Cross terecht voor luxetenten, voorzien van een badhuis met sauna en jacuzzi. En net als bij de luxe Rabbit Resorts op Down The Rabbit Hole en de Gllamcamp op Lowlands is de vraag groter dan het aanbod.

Hoe ongekend de luxe van de accommodaties ook lijkt ten opzichte van een aantal jaren geleden, toch blijkt, als we naar het buitenland kijken, dat de grote meerderheid van de bezoekers het liefst op campings wil blijven overnachten. “Veel festivals liggen toch een beetje in the middle of nowhere, en niet iedereen heeft zin om ’s nachts nog te pendelen”, zegt Mariëlle Burggraaf van Flexotels. Festivals zetten ook sterk in op de totaalbeleving. Zo wordt van bezoekers van Down The Rabbit Hole verwacht dat ze helemaal meegaan in de festivalbeleving. Je kunt in de roes van het festival blijven, en alle voorzieningen zijn voorhanden: uitstekend eten, goede sanitaire voorzieningen, de mogelijkheid om je telefoon op te laden et cetera. Daarbij zullen festivalorganisatoren ervoor moeten zorgen dat er geen aparte luxecampings ontstaan die een wereld op zich vormen. Want, om een van de belangrijkste principes van Lowlands aan te halen: iedereen feest met elkaar.