Deze website maakt gebruik van cookies.

Nice to Know: Spotify levert 2 miljard op voor artiesten

12-11-2014 | Bron: Spotify

De muzieksteamingdienst Spotify levert artiesten tot nu toe 2 miljard op. Dat is één miljard van 2008 tot vorige jaar en nogmaals één miljard sindsdien. 

Spotify is ontzettend populair, niet alleen onder gebruikers maar ook bij artiesten. Waar voor de start van deze dienst er maar twee opties waren die niet goed voor beide partijen werkte. Veel mensen kozen niet voor betaalde downloads aangezien ze ook vrij makkelijk gratis aan de muziek konden komen. Bij deze illegale downloads kregen de artiesten (bijna) geen inkomsten. Bij Spotify daarentegen gaat 70% van de inkomsten naar de artiesten. 

Spotify betaald artiesten uit de reclames die zij verkoopt. Zo krijgen de artiesten een bedrag per keer dat een nummer wordt gedraaid.

Er bestaat een mythe dat gezien hoeveel een nummer gedraaid wordt de artiest weinig krijgt. Dit zit erin dat ieder cijfer voor één luisteraar staat die één keer het nummer hoort. Wanneer een nummer 500 duizend keer afgespeeld is, staat dat gelijk aan één keer draaien op de radio met 500 duizend luisteraars. Van de radio kreeg de artiest nooit geld, bij deze dienst wel. Een artiest krijgt van Spotify ongeveer $0,006 per stream van een betaalde gebruiker en $0,001 per stream van een gebruiker van de gratis versie. Dit lijkt niet veel, maar kan aardig oplopen.

Grote artiesten, als Taylor Swift, ontvangen op deze manier als snel 6 miljoen dollar per jaar. Natuurlijk zijn er kleinere artiesten die lang niet zoveel verdienen. 

Een andere mythe die er over Spotify bestaat is dat door de dienst betaalde downloads dalen. Downloads dalen overal. Afgelopen zomer is Spotify gelanceerd in Canada en vóór de lancering van Spotify gingen daar de downloads al net zo hard achteruit als in andere landen die wel al Spotify hadden. 

Wat Spotify ook doet is dat ze reclame maakt voor artiesten en het mogelijk maakt dat luisteraars nieuwe artiesten kunnen ontdekken, via speciale afspeellijsten en de Radio functie. 

Het systeem is voor iedereen niet ideaal, denk aan kleinere bands die nog niet veer beluisterd worden, maar de tendens van verworven inkomsten is veelbelovend. 

Lees meer hier