Deze website maakt gebruik van cookies.

Janpier Brands wordt directeur nieuw poppodium

12-10-2014 | Bron: Gemeente Leeuwarden

Sjoerd Feitsma, wethouder van Cultuur in Leeuwarden, presenteerde vrijdag 10 oktober de directeur en het stichtingsbestuur van het poppodium Harmoniekwartier. Janpier Brands wordt per 1 januari directeur van het nieuwe poppodium. 

Brands (1967) is vanaf de oprichting in 2003 betrokken geweest bij de Leeuwarder Academie voor Popcultuur en leverde een belangrijke bijdrage aan de ontwikkeling van deze opleiding. Daarvoor was hij onder andere actief in leidinggevende functies bij Eurosonic Noorderslag, bij het poppodium Simplon in Groningen, als muzikant bij talloze bandjes, als cultuurscout en als beleidsadviseur van cultuurinstellingen en overheden. ‘Er is een unieke kans in Leeuwarden’, stelt Brands. ‘Je merkt dat er een frisse wind door de stad blaast. Er ontstaan op verschillende plekken in de stad goede clubs, met goede ideeën. Er is ruimte voor vernieuwing van onderop. Ik geloof daar heel erg in, en denk dat ik als directeur van het nieuwe podium die ontwikkeling kan versterken. Daarnaast zie ik de Kulturele Haadstêd 2018 als een prachtige aanjager van al deze ontwikkelingen.’
 
Het stichtingsbestuur bestaat op dit moment uit: Dagmar van den Berg, Arend Schenkel, Foppe van der Veen en Mark Gjaltema. Het streven is om op korte termijn het bestuur aan te vullen tot maximaal zeven personen.
 
 
Samenwerking
 
Het Friesland College wordt met D’Drive, de School voor creatieve industrie en pedagogisch werk van het Friesland College, de belangrijkste samenwerkingspartner van het poppodium. De opleidingen Artiest (Dans, Muziek/sounddesign en theater), Eventmanagement, Podium en evenemententechniek en Film en Media spelen een actieve rol in de samenwerking.
 
Het wordt dé leerwerkplek voor jongeren die zich willen ontwikkelen binnen de brede terreinen van popcultuur. De ambitie van beide partijen is om uiteindelijk samen tot een nieuw, nog niet bestaande formule te groeien: een inspirerende omgeving waar het goed leren is, waar ruimte is voor talentontwikkeling en experiment, laagdrempelig, en waar overdag en s ‘avonds tal van activiteiten plaats vinden. Deze samenwerking en ambitie wordt de komende maanden samen met het bestuur en directie van het poppodium uitgewerkt.
 
‘Met de unieke samenwerking die met het Friesland College wordt aangegaan, heeft Leeuwarden een popklimaat dat sterk en onderscheidend is’, onderschrijft wethouder Sjoerd Feitsma. ‘Zeker wanneer dit in relatie wordt gezien tot de samenwerking met andere partners in de stad. Het nieuwe poppodium wordt zowel organisatorisch als fysiek de thuisbasis van de pop in de stad. Maar juist door veel samenwerking aan te gaan en ook op andere plekken in de stad ruimte te bieden voor activiteiten, wordt de stad als geheel aantrekkelijker als popstad. Een hart voor jongeren- en popcultuur in de regio.’