Groene golf: de opkomst van de duurzame festivals

27 februari 2020

In een wereld waar duurzaamheid een steeds grotere rol begint te spelen, kunnen festivals niet achterblijven. Gelukkig zijn er al enkele festivals die het voortouw nemen op dit gebied, en laten zien hoe een festival zo ‘groen’ mogelijk georganiseerd kan worden. De meest opmerkelijke voorbeelden uit binnen en buitenland zijn op een rijtje gezet. En dat gaat veel verder dan afvalscheiding.

Kijkende naar de Nederlandse markt is DGTL toch echt wel de koploper in duurzaamheid. Zo functioneert het elektronische festival in Amsterdam op een zogenaamd ‘circulair zero-waste’ principe. Dit houdt in dat al het afval dat het festival produceert opnieuw kan worden gebruikt.

Ook Lowlands draagt een steentje bij aan de verduurzaming van de festivalwereld. Zo zijn alle disposables (bekers, bestek, borden etc., red.) sinds 2010 compleet recyclebaar, wat jaarlijks een besparing van 28.000kg afval oplevert. Hiernaast zijn er over de jaren verschillende maatregelen ingevoerd met betrekking tot de infrastructuur van het festival, waardoor stroom-, water- en brandstofverbruik iedere editie worden teruggedrongen. 

Zoals de naam al doet vermoeden, focust ook het ‘Make The World Great Again Festival’ zich op duurzaamheid. Waar DGTL zelf stappen onderneemt om duurzamer te worden, spoort het ‘Make The World Great Again Festival’ in Amsterdam juist hun bezoekers aan om zelf duurzamer te gaan leven.

Het Welcome to the Village festival in Leeuwarden neemt de groene filosofie nog een stapje verder. In de week rondom het festival wordt er een zogenaamd DORP gecreëerd. Dit DORP moet figuur staan voor de samenleving van de toekomst. De nieuwste ideeën en ontwikkelingen op het gebied van duurzaamheid worden tijdens het festival getest in het dorp. Het idee hierachter is: Als iets op het festival kan werken, dan moet het ook in de ‘echte’ maatschappij mogelijk zijn.

lees hier meer