Deze website maakt gebruik van cookies.

Gemeenten bezuinigen verder op kunst en cultuur

17-12-2015 | Bron: nos.nl

Veel gemeenten willen het komende jaar nog meer bezuinigen op hun budget voor kunst en cultuur. Dus minder geld voor de muziekschool en het amateurtoneel. Dat blijkt uit een enquête die Nieuwsuur hield onder alle gemeenten in het land.

Van de 174 gemeenten die de enquête hebben ingevuld, geven 111 gemeenten aan dat ze komend jaar willen bezuinigen op kunst en cultuur. Dat is 64 procent van de deelnemende gemeenten. En die gemeenten zijn van plan om totaal 10,4 miljoen euro te bezuinigen op dit terrein.

"Gemeenten zijn de grootste financiers van kunst en cultuur, dus als twee derde gaat bezuinigen, hakt dat er fors in”, zegt Bastiaan Vinkenburg van adviesbureau Berenschot. Voorzitter Joop Daalmeijer van de Raad voor Cultuur vindt de uitkomst verontrustend. "Deze cijfers bevestigen onze bange vermoedens."

Gemeenten die volgens de Nieuwsuur-enquête procentueel het meest bezuinigen in 2016 zijn onder meer Buren (min 38 procent), De Marne (min 39 procent) en Uitgeest (min 46 procent).

Bastiaan Vinkenburg: "Het Rijk heeft al in 2013 bezuinigd, en de grote gemeenten hebben die lijn vaak gevolgd. Nu zie je dat ook kleinere gemeenten fors ingrijpen. Ze denken mogelijk: voor cultuur moet je maar naar een grotere stad in de buurt, wij bezuinigen er op."

Grootste klap
"De grootste klap moet nog komen als gemeenten op cultuur gaan bezuinigingen", kondigde adviseur Bastiaan Vinkenburg van adviesbureau Berenschot op 22 juni aan in Nieuwsuur. Nu, een half jaar later, lijkt de enquête van Nieuwsuur dat te bevestigen.

In de enquête is ook gevraagd hoe de gemeenten hun budget voor kunst en cultuur gebruiken en op welke terreinen er wordt gekort. Dan blijkt dat vooral centra voor kunsten en/of cultuureducatie minder krijgen in 2016 (min 2,3 procent).

Er zijn ook gemeenten die aangeven volgend jaar niet op kunst en cultuur te bezuinigen. Gemeenten die hun budget procentueel het meest laten stijgen zijn Scherpenzeel (plus 26 procent), Dongeradeel (plus 16 procent) en Noordwijk (plus 15 procent).

Volgens Joop Daalmeijer van de Raad voor Cultuur zijn gemeenten geneigd om eerder te bezuinigen op kunst en cultuur dan op andere terreinen, omdat investeren in deze sector geen wettelijke verplichting is. "Maar gemeenten moeten zelf zo slim zijn om te bedenken dat kunst en cultuur hun gemeente leefbaar houdt. Dat het prettig is om een schouwburg te hebben met een goede programmering, en dat je kinderen naar de bibliotheek of muziekschool kunt sturen."