Effecten van de meerjarige activiteitensubsidie

20 december 2018

Onderzoeksbureau APE heeft de meerjarige activiteitensubsidie 2013-2016 voor gezelschappen en festivals geëvalueerd. De onderzochte periode werd sterk bepaald door de economische crisis en de bezuinigingen op het cultuurbudget die daarvan het gevolg waren. De meeste aanvragers ervoeren desondanks voldoende ruimte om hun plannen uit te voeren en daarbij een ‘eigen koers te varen’. De doelstellingen en criteria van de regeling zijn volgens aanvragers relevant voor de ontwikkeling van de podiumkunsten in Nederland.

Impuls voor kwaliteit
De subsidie stelde instellingen in staat om een hoog artistiek niveau te bereiken of vast te houden. Daarnaast gaf de subsidie financiële ruimte om te investeren in talent, decors en technische en artistieke innovaties. Aanvragers die geen meerjarige subsidie van het Fonds Podiumkunsten kregen, bezuinigden op de honoraria van medewerkers, het aantal en de omvang van producties en op de marketing. 

Meer op eigen benen
Ondanks economische tegenwind is het instellingen relatief goed vergaan. De financiële gezondheid van instellingen is in de periode 2013-2016 verbeterd ten opzichte van 2009-2012. Ook de subsidieafhankelijkheid is afgenomen. Het aandeel eigen inkomsten ten opzichte van de totale baten steeg van 40 naar 46 procent. Het aandeel Fonds-subsidie daalde van 45 naar 32 procent. 

Prestatieafspraken
Vanaf 2013 wordt de subsidiehoogte van gezelschappen berekend op basis van het aantal uitvoeringen. Het Fonds koos hiermee voor een eerlijke en transparante verdeling van rijksmiddelen. Historisch gegroeide verschillen in subsidiëring zijn daarmee komen te vervallen. De rechtvaardige verdeling wordt door aanvragers gewaardeerd. Tegelijkertijd heeft de rekenmethode volgens de onderzoekers geleid tot strategisch gedrag. Een deel van de gezelschappen was geneigd te kiezen voor meer toegankelijke, beter programmeerbare producties. Ook ervoer een aantal instellingen de prestatieafspraken als knellend.

Lees de volledige Evaluatie meerjarige activiteitensubsidieregeling hier