Wet Werk en Zekerheid
Ingangsdatum 1 juli 2014
In de arbeidsovereenkomst kan worden opgenomen dat er tijdens de eerste zes maanden van de arbeidsovereenkomst geen loondoorbetalingsplicht is. Dus als je een werknemer in een bepaalde week niet nodig hebt, hoef je geen loon te betalen. Tot zover geen veranderingen. Maar waar je deze periode van zes maanden nu nog onbeperkt kan verlengen in de cao, mag dat straks na zes maanden niet meer als het om structurele werkzaamheden gaat.
Ook de ketenbepaling wordt aangepast, waardoor tijdelijke werknemers eerder een vast contract krijgen. Nu is het zo dat een tijdelijke medewerker na drie jaar of na vier contracten een vast contract krijgt als de verschillende tijdelijke contracten elkaar binnen drie maanden opvolgen. Straks wordt dit na een periode van twee jaar. En de opvolgingsperiode wordt zes maanden in plaats van drie maanden.
Meer veranderingen op het gebied van flexibel personeel: wat verandert er per 1 juli 2014 voor je tijdelijke personeel?
Ingangsdatum 1 juli 2015
- Ontslag om bedrijfseconomische redenen en na langdurige arbeidsongeschiktheid loopt voortaan via het UWV. Ontbinding van het arbeidscontract vanwege persoonlijke redenen gaat voortaan via de kantonrechter. Beide routes zijn alleen verplicht als je werknemer niet schriftelijk instemt met ontslag.
- Krijg je van het UWV geen toestemming voor ontslag dan kun je alsnog naar de kantonrechter, maar de kantonrechter kijkt volgens dezelfde criteria als het UWV, dus de kans op succes is klein. Als je werknemer het niet eens is met het ontslag via het UWV, kan deze binnen twee maanden naar de kantonrechter.
- Ontsla je een medewerker die niet schriftelijk heeft ingestemd met het ontslag zonder toestemming van het UWV, dan kan je werknemer ook naar de kantonrechter stappen om de opzegging te laten vernietigen of om een vergoeding te vragen.
- Let op! Je werknemer kan zijn schriftelijke instemming binnen 14 dagen, zonder opgaaf van reden, herroepen. De opzegging heeft dan niet plaatsgevonden. Dat geldt ook bij een opzegging met wederzijds goedvinden. Een overeengekomen beëindigingsovereenkomst kan binnen 14 dagen worden ontbonden door de werknemer.
Termijn
De bedoeling is dat ontslagaanvragen bij het UWV binnen vier weken worden afgehandeld. De toestemming voor ontslag via het UWV is vervolgens ook vier weken geldig. Bij de kantonrechter dien je een verzoekschrift in, de behandeling ervan moet binnen vier weken starten.
Opzegtermijn
De wettelijke bepalingen over de lengte van de opzegtermijn worden niet gewijzigd, die blijft één tot vier maanden. Wel mag je de proceduretijd van de UWV-procedure aftrekken van de opzegtermijn, die niet minder mag zijn dan één maand. Dit is dus alleen van toepassing bij twee tot vier maanden. Ook bij de kantonrechter wordt de proceduretijd verrekend, behalve als de ontbinding een gevolg is van ernstig verwijtbaar handelen of nalaten van jou als werkgever. Is de werknemer ernstig verwijtbaar, dan kan de rechter de arbeidsovereenkomst eerder laten eindigen.
Transitievergoeding
De ontslagvergoeding wordt een transitievergoeding. Als je een medewerker ontslaat die minimaal twee jaar in dienst is, heeft hij recht op een vergoeding van eenderde maandsalaris per gewerkt jaar. Vanaf het tiende jaar is dit een half maandsalaris per dienstjaar (tot 1 januari 2020 geldt voor de werknemer die langer dan tien jaar bij je in dienst is en op het moment van het ontslag vijftig jaar of ouder is, dat hij voor elk gewerkte dienstjaar na zijn 50e recht heeft op een maandsalaris, maar alleen als je een bedrijf hebt met meer dan 25 werknemers). De transitievergoeding is maximaal 75.000 euro, of maximaal een jaarsalaris als de werknemer meer verdient dan dat bedrag. Er kan een betalingsregeling worden getroffen voor de transitievergoeding.
De kantonrechter kan nog een vergoeding bovenop de transitievergoeding toekennen, als je als werkgever ernstig verwijtbaar handelde of nalatig was.
- Het ontslag het gevolg is van ernstig verwijtbaar handelen of nalaten van de werknemer.
- De werknemer jonger is dan 18 jaar en gemiddeld 12 uur of minder per week werkzaamheden voor je verricht.
- De arbeidsovereenkomst eindigt na het bereiken van de AOW- of pensioengerechtigde leeftijd.
- Er sprake is van surseance van betaling, faillissement of schuldsanering van de werkgever.
Ingangsdatum vanaf 1 juli 2015
Om mensen na hun ontslag sneller aan het werk te krijgen wordt de WW-uitkering aangepast.
- Van mensen die langer dan een half jaar in de WW zitten, wordt vanaf 1 juli 2015 verwacht dat ze al het beschikbare werk als passende arbeid aanvaarden. Door een nieuw systeem van inkomensverrekening kan het inkomen niet lager zijn dan dat ze in de WW kregen.
- De maximale termijn voor een WW-uitkering wordt vanaf 1 juli 2016 tot 2019 stapsgewijs teruggebracht van maximaal drie jaar en twee maanden tot maximaal twee jaar. Als de sociale partners afspraken hebben gemaakt in de cao kan de uitkering na die twee jaar wel door de sociale partners worden aangevuld tot maximaal 38 maanden.
Geen onderdeel van de wet Werk en Zekerheid, maar wel een belangrijke aanpassing in het arbeidsrecht is de nieuwe Ziektewet die op 1 januari 2014 is ingegaan. Je betaalt hierdoor voor medewerkers met een tijdelijk contract die ziek uit dienst treden, of zich binnen 28 dagen na uitdiensttreding ziek melden. Dit geldt met terugwerkende kracht, vanaf 2012. Hoeveel je moet betalen hangt af van het aantal mensen dat je in dienst had, of hebt.
Gerelateerd nieuws
-
Checklist: waar moet je op letten? Wet werk en Zekerheid
Het eerste deel van de maatregelen van de Wet werk en zekerheid (Wwz) op het gebied van flexibel personeel is op 1 januari 2015 ingegaan, het tweede deel over ontslag en de ketenregeling op 1 juli 2015. Ben je er klaar voor en pas je de regels vanaf begin dit jaar toe? Zorg dat je niet in de problemen komt en gebruik deze checklist, hier moet je op letten.
02-06-2015 -
Presentatie informatiebijeenkomst Wet Werk en Zekerheid beschikbaar
Samen met andere koepels in de cultuur (Kunstconnectie, Museumvereniging, Vereniging Schouwburg en Concertgebouwdirecties, Nederlandse Associatie Podiumkunsten) organiseerden we op 9 april 2015 een informatiebijeenkomst over de Wet Werk en Zekerheid. De presentatie van deze bijeenkomst is nu beschikbaar.
14-04-2015 -
Nieuwe regels voor flexkrachten in 2015
Op 1 januari 2015 treedt de Wet werk en zekerheid (WWZ) in werking. Deze wet zorgt voor een verandering in de rechtspositie van flexwerkers.
24-11-2014 -
Start campagne Mijn werk en zekerheid
Het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid is een landelijke campagne gestart over de nieuwe Wet Werk en Zekerheid.
20-11-2014 -
Transitievergoeding nu alvast berekenen
Werknemers die per 1 juli 2015 uit dienst treden en minimaal twee jaar bij jullie organisatie een dienstverband gehad hebben, hebben recht op een transitievergoeding.
20-11-2014 -
Onderhandelen over vergoeding onder de WWZ
Door de invoering van de Wet werk en zekerheid krijgen werknemers die uit dienst treden per 1 juli 2015 een transitievergoeding mee. Sluit je met wederzijds goedvinden een beëindigingsovereenkomst, dan ben je niet verplicht om de transitievergoeding te betalen. Wel zal de hoogte van de transitievergoeding straks waarschijnlijk invloed hebben op de hoogte van de vergoeding die je met de werknemer onderling afspreekt.
02-10-2014 -
De gevolgen van de Wet Werk en Zekerheid voor eventpersoneel
Door de Wet Werk en Zekerheid verandert de arbeidsmarkt vanaf volgend jaar ingrijpend. Vooral organisaties die werken met tijdelijke krachten moeten zich in 2015 opmaken voor de nodige aanpassingen. Wat voor gevolgen hebben de nieuwe regels voor de personeelsbranche in het livesegment?
30-08-2014 -
Wet werk en zekerheid pas in 2015 van kracht
De Wet werk en zekerheid is een feit. De Eerste Kamer stemde onlangs in met het wetsvoorstel, dat het ontslagrecht hervormt. Een aantal geplande maatregelen gaan echter niet al op 1 juli 2014 in, maar pas op 1 januari 2015.
19-06-2014 -
Pensioenfonds voor zelfstandigen een feit
De belangrijkste kenmerken van het ZZP Pensioenfonds zijn de vrijwillige deelname, een flexibele inleg, geen winstoogmerk, zeer lage beheerskosten en het feit dat je inleg van de ZZP’er zelf blijft en niet verdwijnt in een gezamenlijke pot. Voor het maximale rendement is gekozen voor een beleggingsmix en beleggingsrisico die verschilt per leeftijdsgroep.
19-06-2014 -
Geplande maatregelen WWZ per 1 juli 2014
Het is de bedoeling dat er al op 1 juli 2014 een aantal maatregelen uit de Wet werk en zekerheid (WWZ) in werking treden.
10-04-2014 -
Ook oproepcontract moet je opzeggen
Als je een oproepkracht na een bepaalde periode niet meer oproept, staat dit gelijk aan ontslag. De oproepkracht kan dan een beroep doen op het rechtsvermoeden.
09-04-2014 -
Opleidingskosten vergoeden bij re-integratie soms verplicht
Als een werknemer in het kader van re-integratie tweede spoor een opleiding wil volgen, bent u soms verplicht om de studiekosten te vergoeden.
09-04-2014 -
Werkgevers krijgen brief UWV over Ziekewet-flex-uitkeringen in 2013
Het UWV heeft in januari een brief gestuurd aan werkgevers van wie (ex-)werknemers van januari tot en met juni vorig jaar een Ziektewet-flex-uitkering kregen, met een overzicht van de toegekende uitkeringen.
-
Wat verandert er in 2014 en 2015 op het gebied van arbeidsrecht?
Het arbeidsrecht gaat flink veranderen de komende jaren. Onder meer door de nieuwe wet Werk en Zekerheid, op het gebied van ontslag en flexibel personeel. Wat zijn de belangrijkste wijzigingen?
17-02-2014 -
Samenvatting wetsvoorstel Werk en zekerheid
Het wetsvoorstel Werk en Zekerheid, dat is aangeboden aan de Tweede Kamer op vrijdag 29 november 2013, heeft betrekking op verschillende wetten die verband houden met de wijziging van de rechtspositie van flexwerkers, hervorming van het ontslagrecht, wijziging van de werkloosheidswet (WW) en inkomensvoorzieningen.
31-01-2014 -
Geslaagde bijeenkomst Actualiteiten Arbeidsrecht en Sociale zekerheid - Presentaties beschikbaar
De VNPF blikt terug op een zeer geslaagde informatiebijeenkomst over de aanstaande wijzigingen in het Arbeidsrecht en sociale zekerheid. 170 geïnteresseerden waren de ochtend van 28 januari in Utrecht aanwezig om zich in enkele uren kundig te laten bijspijkeren over de actuele onderwerpen.
28-01-2014 -
Meld u aan voor Bijeenkomst Actualiteiten in het arbeids- en sociale zekerheidsrecht
Het sociaal akkoord heeft voor u als werkgever veel gevolgen. Zo zal de Flexwet vanaf 1 juli 2014 ingrijpend wijzigen. Ook het ontslagstelsel ondergaat hevige veranderingen. De VNPF brengt u in één ochtend op de hoogte van de actualiteiten op het terrein van arbeidsvoorwaarden.
12-12-2013 -
Wet Werk en Zekerheid naar de Tweede Kamer
Het ontslagrecht wordt sneller, goedkoper en eerlijker, de rechtspositie van flexwerkers wordt versterkt en de WW wordt er meer op gericht om mensen weer snel aan het werk te krijgen.
04-12-2013 -
Vooraankondiging: Bijeenkomst actualiteiten in het arbeids- en sociale zekerheidsrecht 28 januari 2014
Het nieuwe sociaal akkoord heeft voor werkgevers veel gevolgen. Zo zal de flexwet* vanaf 1 juli 2014 drastisch wijzigen, althans dat is de planning. Zet daarom de datum 28 januari 2014, van 10:00-13:00 uur alvast ‘met potlood’ in je agenda, dan brengt de VNPF (i.s.m. andere werkgeversverenigingen) je op de hoogte van alle actualiteiten op het terrein van het arbeids- en sociale zekerheidsrecht.
11-11-2013