Deze website maakt gebruik van cookies.

IJzeren Podiumdieren

De IJzeren Podiumdieren worden sinds 1997 jaarlijks uitgereikt door de Vereniging Nederlandse Poppodia en -Festivals (VNPF). De IJzeren Podiumdieren zijn peer-to peer-prijzen. De leden van de vereniging brengen hun stem uit.

De volgende personen en organisaties ontvingen een IJzeren Podiumdier 2021 (een nieuwe award, ontworpen door Peter te Bos):

Jeroen Bartelse - Taskforce Culturele & Creatieve Sector
Bartelse ontvangt deze prijs voor het vele en goede crisismanagement werk dat hij voor de gehele culturele en creatieve sector verricht. Vooral als woordvoerder van de Taskforce Culturele & Creatieve Sector.

Willem Westermann - Vereniging van Evenementenmakers en Alliantie van Evenementenbouwers
Westermann, ook Taskforce-lid, ontvangt deze prijs voor het vele en goede crisismanagement werk dat hij voor met name de festival- en evenementenindustrie verricht. Samenwerking met podia en grote publieksevenementen (bijvoorbeeld sport) wordt daarbij niet geschuwd. 

Studio Pandora / Walk The Line - TivoliVredenburg
Met een enorme drive en betrokkenheid heeft TivoliVredenburg met Walk The Line een slim programma ontwikkeld dat van ‘kleur’ kan veranderen als een kameleon (geschikt voor zowel metal als kinderliedjes) en dat ook onder moeilijke omstandigheden publiek en artiest samenbrengt. Daarnaast is met Studio Pandora een hybride off- en online plek gecreëerd waarmee vooral startende, experimenterende en vaak lokale talenten verder op weg worden geholpen.

Roadburn Redux - Roadburn Festival
Roadburn activeerde zijn mondiale, zeer hechte fanbase op geheel eigen, maar vooral op een bij de doelgroep als een handschoen passende, respectvolle wijze. Meer dan 100 verschillende makers ontwikkelden en toonden werk speciaal voor deze online editie van dit festival. Het online festival is niet geëvenaard in de superprofessionele productiewaarden.  

Le Guess Who?
Le Guess Who? bleef breed en internationaal programmeren, ondanks de pandemie en de logistieke puzzel die ingewikkelder was dan ooit. Het resultaat was een veelzijdig programma dat ingegeven door de omstandigheden sinds 2 jaar ook online en dus op nog meer plekken in de wereld te volgen was. De veer- en verbeeldingskracht van het team dwingen enorm veel respect af met als climax het omgooien van het hele festival naar de nieuwe maatregelen, midden in het festivalweekend. 

Iedereen verdient een IJzeren Podiumdier 
De VNPF is van mening dat alle VNPF-leden een IJzeren Podiumdier verdienen. Ondanks de vele door de overheid opgelegde coronamaatregelen lieten veel podia en festivals zich de afgelopen twee jaar niet kisten. Op indrukwekkende en intelligente wijze hebben zij op grote schaal van de nood een deugd gemaakt. Daarom reikt de VNPF dit jaar aan alle leden een emaillen IJzeren Podiumdier plaquette uit. 


Het volgende dertiental organisaties en projecten waren genomineerd voor een IJzeren Podiumdier 2021.
Doornroosje: Open Source Radio ♥ Eurosonic Noorderslag (online) 2021 ♥ FluXus Filmwerkgroep ♥ Hedon, Zwolle ♥ Into The Great Wide Open ♥ Le Guess Who? ♥ Melkweg: School of Melkweg PAARD ♥ Rewire (online) ♥ Roadburn Redux - Roadburn ♥ Stem als een Ster - 013  TivoliVredenburg: Studio Pandora & Walk the line  X Valkhof Festival

Creatief en weerbaar 
Ook in 2021 werden de VNPF-leden en hun bespelers door de coronapandemie geconfronteerd met door de overheid opgelegde coronamaatregelen. Deze maatregelen hadden een zeer grote impact op de programmering, het aantal concerten en bezoeken. Desondanks lieten veel podia en festivals zich niet kisten. Naast het dagelijkse gevecht om te overleven, bleef men positief en in zichzelf geloven. Op indrukwekkende en intelligente wijze is op grote schaal van de nood een deugd gemaakt. Daarom vindt de VNPF dat eigenlijk iedereen een IJzeren Podiumdier verdient. 

Niet ‘de beste’, maar wat was indrukwekkend, of viel op
Anders dan in voorgaande jaren dingen bij de VNPF aangesloten organisaties en de daarbij werkende professionals niet mee om de overtreffende trap-titel “De Beste van 2021”. Vanwege COVID-19 is de VNPF-leden gevraagd: welke organisatie of welk project verdient volgens jullie een extra eerbewijs vanwege een indrukwekkende en bijzondere prestaties in 2021? Daarbij is gelet op de volgende vragen. Wat was de uitdaging, wat was het (creatieve) idee? Hoe is het uitgevoerd? Waarom was het relevant? Waren er tastbare resultaten van het project? Wat is er geleerd van het project? Het aantal aanmeldingen was overweldigend groot. De kandidaten tonen allemaal initiatief, een enorme gedrevenheid en dito veerkracht.

 

In 2020 zijn vanwege COVID-19 geen IJzeren Podiumdieren uitgereikt. De winnaars van 2019 waren:

Beste Directeur
Minke Weeda / Rotown, Rotterdam

Beste Podium
Rotown / Rotterdam

Beste Festival
Roadburn / Tilburg

Beste Programmeur
Michelle Kuypers / Transition Festival, So What’s Next, NN North Sea Jazz

Beste Marketeer
Barry Spooren / Le Guess Who?

IJzeren Eierbal
Janna Albada


De winnaars van 2018 waren:

Beste Directeur
Frens Frijns013, Tilburg

Beste Podium
De Pul / Uden

Beste Festival
Le Guess Who? / Utrecht

Beste Programmeur
Camiel le Rutte / Melkweg, Amsterdam

Beste Marketeer
Teije van Hall / Rotown, Rotterdam

IJzeren Eierbal
Lane Reckman / Sugarfactory, Amsterdam
 

De winnaars van 2017 waren:

Beste Directeur
Frans Vreeke / TivoliVredenburg, Utrecht

Beste Podium
WORM, Rotterdam

Beste Festival
WOO HAH!, Tilburg

Beste Programmeur
Maarten van Vugt / Encore Festival, Amsterdam / WOO HAH!, Tilburg

Beste Marketeer
Lars Terhorst / EKKO, Utrecht

IJzeren Eierbal
Timo Spruitenburg / Into The Woods, Amersfoort / Wildeburg, Kraggenburg


Gerelateerd nieuws

Meer