Berend Schans
Directeur
t: 020-4215005
e: berendschans@vnpf.nl
De VNPF beschikt over een advies over de mogelijkheden van poppodia om de exploitatie met (zelfstandige) horeca-activiteiten uit te breiden, binnen de wettelijke bestuursrechtelijke mogelijkheden.
Het Advies
Het uitbreiden van de activiteiten buiten de eigen, primaire, doelstelling die (sociaal-) cultureel van aard is, kan gewenst zijn vanwege de teruglopende subsidies van zowel de Rijksoverheid als gemeentelijke overheden in het huidige tijdsgewricht en de daarmee gepaarde gaande noodzaak een nieuwe inkomensstroom te genereren.
Het ondernemen van activiteiten buiten de statutaire (sociaal-)culturele doelstelling om roept echter vraagtekens op ten aanzien van de (bestuursrechtelijke) wettelijke mogelijkheden en beperkingen.
In het advies worden de mogelijke problemen geschetst en voorzien, indien mogelijk, van een antwoord.
Daartoe worden allereerst de wettelijke kaders omschreven waarbinnen een dergelijke uitbreiding van de exploitatie dient plaats te vinden.
Er wordt in gegaan op het bestemmingsplan, de drank- en horecawet, de Algemene plaatselijke verordening en exploitatievergunning.
Vervolgens wordt een overzicht gegeven van de mogelijkheden tot exploitatie van horeca in een poppodium, variërend van uitsluitend additionele horecavoorzieningen tot volledige uitbesteding van de horeca-activiteiten aan een derde partij.
Het advies is door VNPF-leden op te vragen bij het VNPF-kantoor.
PAS
Horeca is ook een segment waar gegevens over worden verzameld in het Poppodium Analyse Systeem (PAS), in het dossier Facts & Figures kunt u hier meer over lezen.
In onderhandeling met je bierleverancier? Om afspraken duidelijk vast te leggen heeft de KHN vier checklists gemaakt.
02-02-2015Op 9 oktober 2014 was er een Algemeen Overleg (A.O.) in de Tweede Kamer van de Commissie Volksgezondheid, Welzijn en Sport over het onderwerp ‘alcoholbeleid’. Tijdens dit overleg deed staatssecretaris van Rijn belangrijke toezeggingen voor de horeca.
10-10-2014De VNPF krijgt veel vragen over de sociale hygiëne in de horeca. Belangrijkste vraag is of alle horecamedewerkers een training of certificaat SVH of HACCP moeten hebben.
24-09-2014
De Koninklijke Horeca Nederland (KHN) gaat de komende weken onderzoeken hoe Nederlandse gemeenten omgaan met het alcoholverbod voor jongeren onder de 18 dat sinds 1 januari 2014 van kracht is.
20-08-2014Nederlanders hebben vorig jaar minder bier gedronken dan een jaar eerder. De consumptie over 2013 bedroeg 11,7 miljoen hectoliter. Dit is een daling van 3,6 procent ten opzichte van 2012.
13-07-2014Sinds 1 januari 2014 mogen jongeren onder 18 jaar geen alcohol meer kopen, consumeren of bij zich dragen. Bij overtreding is zowel de jongere strafbaar als degene die aan hem of haar alcohol verstrekt.
04-06-2014Het gemiddeld aantal popconcerten en clubavonden per poppodium is opnieuw afgenomen in 2012. Ook de publieksinkomsten per poppodium zijn in 2012 gedaald. Ondanks deze trend wisten de poppodia bezoekaantallen (ruim 3,3 miljoen bezoeken) op peil te houden, door gemiddeld meer bezoekers per concert te trekken. Het bezoek aan clubavonden en nachtprogrammering liep ook in 2012 verder terug. De Nederlandse poppodia hebben sinds begin 2008 te kampen met teruglopende publieksinkomsten, terwijl artiestengages, werkgeverslasten en huisvestingskosten blijven stijgen. Horecabestedingen van bezoekers lopen terug en de entreeprijzen stijgen al een aantal jaren sneller dan de koopkracht. De stijging van entreeprijzen is bovendien groter dan bij andere vrijetijdsbestedingen, waardoor de concurrentiepositie van poppodia op de vrijetijdsmarkt niet beter wordt. Dit blijkt uit ‘Poppodia in Cijfers 2012’, de jaarlijkse publicatie van de Vereniging Nederlandse Poppodia en -Festivals (VNPF) die vandaag is gepresenteerd op het VNPF-Congres in Atak te Enschede.
24-09-2013De Arbeidsinspectie en de nieuwe Voedsel- en Waren Autoriteit (nVWA) gaan samen controleren of ondernemers in de horeca genoeg doen tegen agressie en geweld in hun bedrijf Tot februari volgend jaar bezoeken zij 1.150 horecabedrijven.
14-04-2011